Reportáž Madrid 2023

Bylo jasné již tak trochu předem, že počasí letošnímu Madridskému speciálu nebude úplně přát. Ale brunch se přesunul pod party stan a účastníci srdnatě bojovali s podmínkami. Občas utekli před deštěm a občas v něm i dál bojovali zcela promočení, ale někdy prostě nešlo boj přerušit.

V prvním zápase vyprovodila Cettlová po zranění se vracejícího Michala Kříže docela rychle, naopak druhý zápas byl velmi dlouhý a po boji v něm nakonec na “domácím” kurtu poprvé porazil V.Lukáš Komárka. Tato skupina se pak ještě v průběhu zápasů dost komplikovala, ale hezky dramaticky. Nejdříve Mata byl blízko porážky od Komárka, čímž by se Jirka vrátil vehementně do boje o semifinále, ale David nakonec svým typickým způsobem a možná i díky deš´tové přestávce, dovedl zápas k vítězství v tiebreaku. Pak však přišla další peripetie, kdy Libovický, i když ve dvou dalších zápasech fasoval kanára, tak s V.Lukášem se rozehrál k pěknému výkonu a Viktor potvrdil postup do semifinále až v tiebreaku a to po výhře 10:8.

Ve druhé skupině nastal zlom hned v úvodu, protože po výše zmíněné hladké výhře Simony se k druhému zápasu nedostavil nečekaně Čermák a tak P.Lukáš sundal organizátorský oblek a šel do tenisového, Láďa Raichl mu nedal šanci a celkově v této skupině Simona a Láďa nedali zbylým dvěma méně zkušeným hráčům ani čuchnout a tak se vyrovnanější souboj odehrál jen ve vzájemném utkání o nasazení do semifinále. Hezký a dramatický zápas pro sebe nakonec urval Láďa. V dešti pak bojovali srdnatě také Petr s Michaelem, se šťasntějším koncem pro Michaela.

S několika dešťovými přestávkami dospěl turnaj k play off, které paradoxně už vlastně nebylo dramatické. V útěše Petr L. a Michael K. odstoupili a ve finále trofej bral po výhře 6:0 Jirka Komárek, protože Libovický se evidentně vyčerpal v dlouhém předchozím tiebreaku.
V semifinále se trochu zacukal jen Viktor s Láďou, když ho znervózněl stažením z 2:5 na 4:5 a 30:0 ale Láďa si finále nenechal ujít. V druhém souboji Simona s Davidem držela dramatické gamy, kdy se hrálo často přes několik shod po krásných výměnách, ale výsledek setu vypadal jednoznačněji než samotný průběh.

V samotném finále stejně jako v tom útěchovém se naděloval kanár, jako kdyby Láďovi trochu došly proti už rozjetému Davidovi síly i argumenty, a tak se na trofeji potřetí objeví jméno David Mata.

Každopádně ač se počasí snažilo všemožně turnaj zkomplikovat, tak výkony stjeně jako rozbory a gastronomie byla na velmi vysoké úrovni, a proto se zase příští rok v Madridu těšíme na skvělý den. 🙂