REPORTÁŽ US OPEN 2023

V neděli 10.09. se nám sešlo celkem 10 hráčů připravených zabojovat o ceny na US OPEN 2023. Rozděleni byli do dvou 5-členných skupin, ve kterých hráli zkrácené sety.

Ve skupině A byla situace zamotaná. Adam Borovka uspěl ve všech svých čtyřech zápasech, a postoupil tak rovnou do semifinále. Dramatická utkání ovšem sehrál s Davidem Matou a s Pawlem Grzegorczykem, kde výsledek končil rozdílem pouhých dvou gamů. Tito dva hráči poté spolu s Erwanem Le Boulchem dosáhli shodného počtu výher a rozhodovat musela malá tabulka jejich vzájemných matchů. V té byl na skóre nejlepší David Mata, který už byl málem na odchodu, když zjistil, že nakonec i s jediným vítězstvím postupuje do pavouka. S nepostupem se tedy museli smířit Pawel a Erwan. Ze stříbrné pozice do play-off postoupil Marek Dlask se třemi čárkami; prohrál jen jedinkrát právě s černým koněm Adamem.

Ve skupině B byly výsledky jednoznačné. Vcelku nepřekvapivě z prvního místa prošel dál favorizovaný David Jirman, vítěz z Washingtonu. Hned za ním se umístil nováček Alen Premilovac, jenž uštědřil jednoho kanára a jednoho dostal ve svém premiérovém zápasu od Davida. Na třetí pozici se umístila jediná žena na turnaji Simona Cettlová, která zvládla v dramatickém souboji porazit nováčka Mirka Kůlu i Zbyška Koubského, a zajistila si tak postup do čtvrtfinále. Vzájemný rozhodující zápas o bramborovou příčku mezi Zbyškem a Mirkem zvládl lépe Mirek, kterému ovšem jedna výhra na postup nestačila. Do útěchy za ním putoval i Zbyšek.

Ve čtvrtfinále se střetli Alen s Davidem Matou a Marek se Simonou. Po výhrách 6:2 a 6:3 šli dále David a Marek. Marka tak čekal náročný souboj proti Davidovi Jirmanovi, Davida Matu zase obávaný soupeř turnaje a do té doby neporažený Adam. Do finále prošli papíroví favorité David Jirman a Adam Borovka. V napínavém rozhodujícím matchi byl nakonec lepším hráčem David, který tak oslavil svou první výhru na grandslamu.

Mistrem útěchy se stal po kanárové výhře nad Mirkem Kůlou Pawel Grzegorczyk.